person_addDołącz loginZaloguj się
Facebook Instagram

Immunożywienie w onkologii

Termin „immunożywienie” odnosi się do stosowania w leczeniu żywieniowym substancji o działaniu immunomodulującym. Są to bioaktywne składniki, które mają wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Działanie immunomodulujące wykazują m.in. wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (zwłaszcza kwasy EPA i DHA), arginina, glutamina, a także nukleotydy. Składniki te stosowane są zarówno w formie suplementacji pojedynczej, jak również w połączeniu (np. w żywności specjalnego przeznaczenia medycznego). Mogą być stosowane zarówno w żywieniu doustnym, dojelitowym (żywienie enteralne) i pozajelitowym (żywienie parenteralne). Zapotrzebowanie na składniki immunomodulujące wzrasta zwłaszcza w czasie stresu metabolicznego i nasilonego katabolizmu1.


Zastosowanie substancji immunomodulujących ma za zadanie poprawę efektu leczenia poprzez wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Substancje używane w immunożywieniu odpowiadają za funkcjonowanie bariery odpornościowej, zmniejszenie stanu zapalnego, a także mają za zadanie zapobiegać uogólnionej reakcji zapalnej, która towarzyszy m.in. chorobie nowotworowej.

Immunomodulacja Zastosowanie substancji immunomodulujących ma za zadanie poprawę efektu leczenia poprzez wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Substancje używane w immunożywieniu odpowiadają za funkcjonowanie bariery odpornościowej, zmniejszenie stanu zapalnego, a także mają za zadanie zapobiegać uogólnionej reakcji zapalnej, która towarzyszy m.in. chorobie nowotworowej. Na wstępie należy jednak podkreślić, że wpływ pos...

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


1. Tejera Pérez C., Guillín Amarelle C., Rodríguez Novo N. i wsp., Inmunonutrición, evidencias y experiencias [Immunonutrition, evidence and experiences], „Nutr Hosp.” 2023 Feb 15;40(1), s. 186–199. Spanish. doi: 10.20960/nh.04226. PMID: 36602129.

2. Kłęk S., Jankowski M., Kruszewski W.J. i wsp., Standardy leczenia żywieniowego w onkologii, „Onkol Prakt Klin.” 2015;1(1), s. 20–28, 30–33.

3. Jiang J., Srivastava S., Zhang J., Starve Cancer Cells of Glutamine: Break the Spell or Make a Hungry Monster?, „Cancers (Basel)” 2019 Jun 11;11(6), s. 804. doi: 10.3390/cancers11060804. PMID: 31212591; PMCID: PMC6627209.

4. August D.A., Huhmann M.B., American Society for Parenteral and Enteral Nutrition (A.S.P.E.N.) Board of Directors, A.S.P.E.N. clinical guidelines: nutrition support therapy during adult anticancer treatment and in hematopoietic cell transplantation, „JPEN J Parenter Enteral Nutr.” 2009 Sep-Oct;33(5), s. 472–500. doi: 10.1177/0148607109341804. PMID: 19713551.

5. Muscaritoli M., Arends J., Bachmann P. i wsp., ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer, „Clin Nutr.” 2021 May;40(5), s. 2898–2913. doi: 10.1016/j.clnu.2021.02.005. Epub 2021 Mar 15. PMID: 33946039.

6. Weimann A., Braga M., Carli F. i wsp., ESPEN practical guideline: Clinical nutrition in surgery, „Clin Nutr.” 2021 Jul;40(7), s. 4745– 4761. doi: 10.1016/j.clnu.2021.03.031. Epub 2021 Apr 19. PMID: 34242915.

7. Gustafsson U.O., Scott M.J., Hubner M. i wsp., Guidelines for Perioperative Care in Elective Colorectal Surgery: Enhanced Recovery After Surgery (ERAS®) Society Recommendations: 2018, „World J Surg” 43, s. 659–695 (2019). https://doi. org/10.1007/s00268-018-4844-y

8. Slim K., Badon F., Vacheron C.H. i wsp., Umbrella review of the effi cacy of perioperative immunonutrition in visceral surgery, „Clin Nutr ESPEN” 2022 Apr;48, s. 99–108. doi: 10.1016/j. clnesp.2022.02.015. Epub 2022 Feb 24. PMID: 35331540.

9. Yu K., Zheng X., Wang G. i wsp., Immunonutrition vs Standard Nutrition for Cancer Patients: A Systematic Review and Meta- Analysis (Part 1), „JPEN J Parenter Enteral Nutr.” 2020 Jul;44(5), s. 742–767. doi: 10.1002/jpen.1736. Epub 2019 Nov 11. PMID: 31709584.

10. Lyra M.M.F., Meira J.E.C., Guedes G.D.S., Bueno N.B., Immunonutrition in head and neck cancer: Systematic review and metanalysis of its clinical and nutritional effects, „Clin Nutr ESPEN” 2021 Feb;41, s. 30–41. doi: 10.1016/j.clnesp.2020.12.014. Epub 2021 Jan 11. PMID: 33487281.

11. Heyland D., Muscedere J., Wischmeyer P.E. i wsp., Canadian Critical Care Trials Group, A randomized trial of glutamine and antioxidants in critically ill patients, „N Engl J Med.” 2013 Apr 18;368(16), s. 1489-97. doi: 10.1056/NEJMoa1212722. Erratum [w:] „N Engl J Med.” 2013 May 9;368(19), s. 1853. Dosage error in article text. PMID: 23594003.

12. van Zanten A.R., Sztark F., Kaisers U.X. i wsp., High-protein enteral nutrition enriched with immune-modulating nutrients vs standard high-protein enteral nutrition and nosocomial infections in the ICU: a randomized clinical trial, JAMA 2014 Aug 6;312(5), s. 514-24. doi: 10.1001/jama.2014.7698. PMID: 25096691.


O autorze

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

czytam artykuły

Dietetyk kliniczny specjalizujący się w onkologii i zaburzeniach hormonalnych. Od 2015 pracuje w szpitalnym zespole żywieniowym, gdzie zajmuje się przede wszystkim pacjentami niedożywionymi i żywionymi dojelitowo. Autorka licznych publikacji i szkoleń dla dietetyków. Wykładowca Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Prelegentka na konferencjach krajowych i międzynarodowych. Swoją wiedzę popularyzuje nagrywając podcast i pisząc artykuły naukowe i popularnonaukowe http://www.drmajaczerwinska.pl/