person_addDołącz loginZaloguj się
Facebook Instagram

Żywienie w sarkopenii u osób w podeszłym wieku

Sarkopenia wiąże się ze zwiększonym prawdopodobieństwem wystąpienia szerokiego zakresu działań niepożądanych, w tym upośledzenia sprawności ruchowej, zwiększonej zachorowalności i śmiertelności2.


Sarkopenia to postępujące i uogólnione zaburzenie mięśni szkieletowych, które zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia niekorzystnych skutków zdrowotnych, takich jak upadki, złamania, niepełnosprawność fizyczna i śmiertelność. Europejska Grupa Robocza ds. Sarkopenii u Osób Starszych (EWGSOP) z 2010 roku wprowadziła znaczącą zmianę w samej definicji uwzględniającą funkcję mięśni, a nie tylko masę mięśniową.

Sarkopenia to postępujące i uogólnione zaburzenie mięśni szkieletowych, które zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia niekorzystnych skutków zdrowotnych, takich jak upadki, złamania, niepełnosprawność fizyczna i śmiertelność. Europejska Grupa Robocza ds. Sarkopenii u Osób Starszych (EWGSOP) z 2010 roku wprowadziła znaczącą zmianę w samej definicji uwzględniającą funkcję mięśni, a nie tylko masę mięśniową. W zaktuali...

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


1. Cruz-Jentoft Alfonso J. i wsp., Sarcopenia: Revised European Consensus on Defi nition and Diagnosis, „Age and Ageing”, vol. 48, no. 1, 2019, s. 16–31. Oxford University Press, https://doi.org/10.1093/ageing/afy169.

2. Sayer A.A., Cruz-Jentoft A., Sarcopenia Defi nition, Diagnosis and Treatment: Consensus is Growing, „Age and Ageing”, vol. 51, 2022, s. 1–5. Oxford University Press, https://doi. org/10.1093/ageing/afac220.

3. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/niedozywienie/ 309977,sarkopenia-przyczyny-objawy-i-leczenie

4. Ackermans L.L.G.C. i wsp., Screening, Diagnosis and Monitoring of Sarcopenia: When to Use Which Tool?, „Clinical Nutrition ESPEN”, vol. 48, 2022, s. 36–44. Elsevier, https:// doi.org/10.1016/j.clnesp.2022.01.027.

5. Kalinkovich A., Livshits G., Sarcopenic obesity or obese sarcopenia: A cross talk between age-associated adipose tissue and skeletal muscle infl ammation as a main mechanizm of the pathogenesis, „Ageing Res Rev” 2017; 35, s. 200–21, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27702700/

6. Konecka M., Kotkowiak L., Rotter I., Sarkopenia – czynniki ryzyka, patogeneza, zasady rozpoznawania, „Pediatria i Medycyna Rodzinna”, vol. 16, no. 4, 2020, s. 349–354. DOI: 10.15557/PiMR.2020.0063.

7. WHO, Protein and Amino Acid Requirements in Human Nutrition, World Health Organization: Geneva, Switzerland, 2007; s. 1.

8. Putra C. i wsp., Protein Source and Muscle Health in Older Adults: A Literature Review, „Nutrients”, vol. 13, no. 3, 2021, s. 743. MDPI, doi:10.3390/nu13030743.

9. Huang Y.H., Chiu W.C., Hsu Y.P. i wsp. (2020), Effects of Omega-3 Fatty Acids on Muscle Mass, Muscle Strength and Muscle Performance among the Elderly: A Meta-Analysis, „Nutrients”, 12(12), s. 3739. https://doi.org/10.3390/ nu12123739

10. Halfon M., Phan O., Teta D., Vitamin D: A Review on Its Effects on Muscle Strength, the Risk of Fall, and Frailty, „BioMed Research International”, vol. 2015, Article ID 953241, 2015, doi:10.1155/2015/953241.

11. Cho Myung-Rae i wsp., A Review and Update of Sarcopenia: Pathophysiology, Diagnosis, Treatment and Future Direction, „Journal of Korean Medical Science”, vol. 37, no. 18, 2022, s. e146. Korean Academy of Medical Sciences, https://doi. org/10.3346/jkms.2022.37.e146.

12. Li Mengqi i wsp., Effectiveness of Oral Nutritional Supplements on Older People with Anorexia: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials, „Nutrients”, vol. 13, no. 835, 2021, s. 1–24. https://doi. org/10.3390/nu13030835.

13. Huang Weihong i wsp., Association of Metabolic Syndrome and Sarcopenia with All-Cause and Cardiovascular Mortality: A Prospective Cohort Study Based on the NHANES, „Frontiers in Endocrinology”, vol. 15, 2024, s. 1346669, doi:10.3389/ fendo.2024.1346669.


O autorze

mgr Natalia Mogiłko

czytam artykuły

Dietetyk kliniczny Przewodnicząca Zespołu ds. Żywienia Klinicznego w Kwidzynie, autorka profilu Dietetyk na dyżurze popularyzującego wiedzę z zakresu pracy dietetyka w ochronie zdrowia.