Redakcja Leczenia Żywieniowego

redaktor merytoryczna
dr n. o zdr. Magdalena Milewska

redaktor naczelna
Anna Gadzińska-Kryjak
Autorki i autorzy Leczenia Żywieniowego

prof. dr hab. n. med. Tomasz Banasiewicz
czytam artykułyDyrektor Instytutu Chirurgii, Kierownik Kliniki Chirurgii Ogólnej, Chirurgii Endokrynologcznej i Onkologii Gastroenterologicznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Specjalista chirurgii ogólnej, zajmujący się przede wszystkim chirurgią przewodu pokarmowego, w tym leczeniem operacyjnym chorób zapalnych jelit i innych schorzeń kolorektalnych (europejski certyfikat EBSQ). Członek licznych krajowych i zagranicznych zespołów ekspertów w zakresie koloproktologii, terapii podciśnieniowej, leczenia przetok okołoodbytniczych, chorób zapalnych jelit, autor ponad 300 publikacji naukowych, redaktor i współredaktor 5 monografii naukowych, redaktor naczelny Negative Pressure Wound Therapy Journal, pomysłodawca szeregu aplikacji medycznych, w tym do wspomagania leczenia ran, inicjator koncepcji prehabilitacji przedoperacyjnej.

mgr Filip Biernacki
czytam artykułyDietetyk kliniczny z kilkuletnim stażem pracy oraz wykładowca akademicki. Pracuje w Poradni dla Chorych Leczonych Pozajelitowo i Dojelitowo w Warunkach Domowych oraz w Oddziale Klinicznym Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego SPSK im. prof. W. Orłowskiego CMKP w Warszawie.

dr n. med. Paulina Borek-Trybała
czytam artykułyDietetyczka kliniczna i psychodietetyczka, specjalizująca się w dietetyce nefrologicznej i onkologicznej. Członek POLSPEN, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Polskiego Stowarzyszenia Chorych na Celiakię. Ma ponad 13-letnie doświadczenie, zdobyte zarówno w szpitalu, jak i w prywatnym gabinecie. Aktywnie uczestniczy w edukacji, prowadząc wykłady i szkolenia dla pacjentów oraz specjalistów.

dr Maria Brzegowy
czytam artykułyDietetyk i specjalista żywienia klinicznego. W obszarze jej zainteresowań zawodowych znajduje się przede wszystkim: chirurgia bariatryczna, wsparcie żywieniowe w chorobach nowotworowych, żywienie do- oraz pozajelitowe. Nauczyciel akademicki, dietetyk Narodowego Instytutu Onkologii im. M. Skłodowskiej-Curie w Krakowie, członek Zespołu Żywieniowego Szpitala. Aktywnie prowadzi edukację żywieniową w social mediach. Kontakt: https://mariabrzegowy-dietetyk.pl.

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
czytam artykułyDietetyk kliniczny specjalizujący się w onkologii i zaburzeniach hormonalnych. Od 2015 pracuje w szpitalnym zespole żywieniowym, gdzie zajmuje się przede wszystkim pacjentami niedożywionymi i żywionymi dojelitowo. Autorka licznych publikacji i szkoleń dla dietetyków. Wykładowca Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Prelegentka na konferencjach krajowych i międzynarodowych. Swoją wiedzę popularyzuje nagrywając podcast i pisząc artykuły naukowe i popularnonaukowe http://www.drmajaczerwinska.pl/

mgr Karolina Goral
czytam artykułyPrzewodnicząca Sekcji Dietetyki Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego. Łączy pracę nauczyciela akademickiego z pracą dietetyka w szpitalu klinicznym. Od 2009 roku pracuje jako dietetyk w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym nr 4 w Lublinie. Aktualnie kierownik Działu Dietetyki USK nr 4 w Lublinie i dietetyk w Poradni Leczenia Żywieniowego USK 4 w Lublinie. Asystent w Zakładzie Żywienia Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.

Patrycja Jachymczyk
czytam artykułyStudentka III roku kierunku Dietetyka, o specjalności poradnictwo dietetyczne, w Małopolskiej Uczelni Państwowej im. rotmistrza Witolda Pileckiego w Oświęcimiu. Dietetyka jest dla niej pasją, z którą wiąże swoją przyszłość. Angażuje się w różnorodne inicjatywy zdrowotne i edukacyjne, działania koła naukowego, uczestniczy także w szkoleniach i konferencjach naukowych. Jej zainteresowania zawodowe i naukowe skupiają się w szczególności na prewencji oraz leczeniu żywieniowym otyłości i wybranych chorób dietozależnych."

dr n. o zdr. Karolina Janion
czytam artykułyDietetyk specjalizująca się w żywieniu w chorobach nowotworowych i w żywieniu klinicznym, wykładowca akademicki w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach oraz dietetyk w Katowickim Centrum Onkologii. Współautorka licznych publikacji naukowych w recenzowanych czasopismach zagranicznych i krajowych.

dr n. med. Magdalena Jodkiewicz
czytam artykułyDietetyk kliniczny w Dziale Żywienia Klinicznego oraz Poradni Chorób Metabolicznych w Narodowym Instytucie Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie, gdzie ma otwarty przewód doktorski. Dodatkowo prowadzi własną praktykę zawodową. Specjalizuje się w żywieniu onkologicznym chorych na nowotwory przewodu pokarmowego oraz nowotwory piersi.

prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk
czytam artykułySpecjalista z zakresu chirurgii ogólnej i chirurgii onkologicznej oraz żywienia klinicznego. Przewodniczący Zarządu Głównego Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) w kadencji 2024-2028. W latach 2010 - 2022 pełnił funkcję Prezesa Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN). Od 2013 roku pełni rolę Associate Editor czasopisma Clinical Nutrition (IF 6.8) Jako jeden z pierwszych na świecie uzyskał ponadto European ESPEN Diploma in Clinical Nutrition and Metabolism w 2010 roku. Aktualnie pełni funkcję ordynatora Kliniki Chirurgii Onkologicznej i Zastępcy Dyrektora ds. Lecznictwa Narodowego Instytutu Onkologii im. M. Skłodowskiej-Curie Oddział w Krakowie.