Redakcja Leczenia Żywieniowego
redaktor naczelna
Anna Gadzińska-Kryjak
Autorki i autorzy Leczenia Żywieniowego
prof. dr hab. n. med. Tomasz Banasiewicz
czytam artykułyDyrektor Instytutu Chirurgii, Kierownik Kliniki Chirurgii Ogólnej, Chirurgii Endokrynologcznej i Onkologii Gastroenterologicznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Specjalista chirurgii ogólnej, zajmujący się przede wszystkim chirurgią przewodu pokarmowego, w tym leczeniem operacyjnym chorób zapalnych jelit i innych schorzeń kolorektalnych (europejski certyfikat EBSQ). Członek licznych krajowych i zagranicznych zespołów ekspertów w zakresie koloproktologii, terapii podciśnieniowej, leczenia przetok okołoodbytniczych, chorób zapalnych jelit, autor ponad 300 publikacji naukowych, redaktor i współredaktor 5 monografii naukowych, redaktor naczelny Negative Pressure Wound Therapy Journal, pomysłodawca szeregu aplikacji medycznych, w tym do wspomagania leczenia ran, inicjator koncepcji prehabilitacji przedoperacyjnej.
mgr Filip Biernacki
czytam artykułyDietetyk kliniczny z kilkuletnim stażem pracy oraz wykładowca akademicki. Pracuje w Poradni dla Chorych Leczonych Pozajelitowo i Dojelitowo w Warunkach Domowych oraz w Oddziale Klinicznym Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego SPSK im. prof. W. Orłowskiego CMKP w Warszawie.
dr n. med. Dagmara Bogdanowska-Charkiewicz
czytam artykułyGastroenterolog, specjalistą żywienia klinicznego i psycholog. Pracownik w Kliniki Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych USK w Białymstoku. Członkini polskich i międzynarodowych organizacji zrzeszających specjalistów z zakresu gastroenterologii oraz żywienia klinicznego, m.in. Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, POLSPEN oraz ESPEN.
dr n. med. Paulina Borek-Trybała
czytam artykułyDietetyczka kliniczna i psychodietetyczka, specjalizująca się w dietetyce nefrologicznej i onkologicznej. Członek POLSPEN, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Polskiego Stowarzyszenia Chorych na Celiakię. Ma ponad 13-letnie doświadczenie, zdobyte zarówno w szpitalu, jak i w prywatnym gabinecie. Aktywnie uczestniczy w edukacji, prowadząc wykłady i szkolenia dla pacjentów oraz specjalistów.
dr Maria Brzegowy
czytam artykułyDietetyk i specjalista żywienia klinicznego. W obszarze jej zainteresowań zawodowych znajduje się przede wszystkim: chirurgia bariatryczna, wsparcie żywieniowe w chorobach nowotworowych, żywienie do- oraz pozajelitowe. Nauczyciel akademicki, dietetyk Narodowego Instytutu Onkologii im. M. Skłodowskiej-Curie w Krakowie, członek Zespołu Żywieniowego Szpitala. Aktywnie prowadzi edukację żywieniową w social mediach. Kontakt: https://mariabrzegowy-dietetyk.pl.