W jaki sposób przeciwdziałać niedożywieniu pacjentów w podstawowej opiece zdrowotnej?
Wywiad z dr n. o zdr. Magdaleną Milewską – Adiunktem w Zakładzie Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.
W ostatnich wytycznych dotyczących podstawowej opieki zdrowotnej, ESPEN promuje aktywne zaangażowanie lekarzy rodzinnych w opiekę żywieniową. Eksperci podkreślili znaczenie wczesnego wykrywania niedożywienia poprzez badania przesiewowe i diagnozę, zwłaszcza u osób z czynnikami ryzyka.
Czy stosowanie terapii żywieniowej może stanowić duże wyzwanie dla lekarza podstawowej opieki zdrowotnej?
Magdalena Milewska: Myślę, że zdecydowanie nie, biorąc pod uwagę, że jest możliwość skorzystania z opieki koordynowanej i opieki dietetyka w systemie POZ. W związku z tym, lekarz POZ może oddelegować zadania związane z identyfi kacją ryzyka niedożywienia do dietetyka. Dietetyk jest osobą doskonale przygotowaną do pełnienia takiej roli, jest w stanie ocenić stan odżywienia pacjenta, podać wskazania do wsparcia żywieniowego, dobrać odpowiednie doustne diety medyczne, które będą bezpieczne dla pacjenta.
Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
1. 1. Krznarić Ž, Vranešić Bender D, Blaž Kovač M, Cuerda C, van Ginkel-Res A, Hiesmayr M, Marinho A, Mendive J, Monteiro I, Pirlich M, Musić Milanović S, Kozjek NR, Schneider S, Chourdakis M, Barazzoni R; ESPEN Council authors group. Clinical nutrition in primary care: ESPEN position paper. „Clin Nutr.” 2024 Feb 21:S0261-5614(24)00059-1. doi: 10.1016/j.clnu.2024.02.017. Epub ahead of print. PMID: 38471980.
O autorze

dr n. o zdr. Magdalena Milewska
czytam artykułyAdiunkt w Zakładzie Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego. Autorka wielu publikacji naukowych i programów edukacyjnych.