person_addDołącz loginZaloguj się
Facebook Instagram

W jaki sposób przeciwdziałać niedożywieniu pacjentów w podstawowej opiece zdrowotnej?

Wywiad z dr n. o zdr. Magdaleną Milewską – Adiunktem w Zakładzie Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.

W ostatnich wytycznych dotyczących podstawowej opieki zdrowotnej, ESPEN promuje aktywne zaangażowanie lekarzy rodzinnych w opiekę żywieniową. Eksperci podkreślili znaczenie wczesnego wykrywania niedożywienia poprzez badania przesiewowe i diagnozę, zwłaszcza u osób z czynnikami ryzyka.


Czy stosowanie terapii żywieniowej może stanowić duże wyzwanie dla lekarza podstawowej opieki zdrowotnej?

Magdalena Milewska: Myślę, że zdecydowanie nie, biorąc pod uwagę, że jest możliwość skorzystania z opieki koordynowanej i opieki dietetyka w systemie POZ. W związku z tym, lekarz POZ może oddelegować zadania związane z identyfi kacją ryzyka niedożywienia do dietetyka. Dietetyk jest osobą doskonale przygotowaną do pełnienia takiej roli, jest w stanie ocenić stan odżywienia pacjenta, podać wskazania do wsparcia żywieniowego, dobrać odpowiednie doustne diety medyczne, które będą bezpieczne dla pacjenta.

Czy stosowanie terapii żywieniowej może stanowić duże wyzwanie dla lekarza podstawowej opieki zdrowotnej? Magdalena Milewska: Myślę, że zdecydowanie nie, biorąc pod uwagę, że jest możliwość skorzystania z opieki koordynowanej i opieki dietetyka w systemie POZ. W związku z tym, lekarz POZ może oddelegować zadania związane z identyfi kacją ryzyka niedożywienia do dietetyka. Dietetyk jest osobą doskonale przygotowaną do pełnienia takiej roli, jes...

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


1. 1. Krznarić Ž, Vranešić Bender D, Blaž Kovač M, Cuerda C, van Ginkel-Res A, Hiesmayr M, Marinho A, Mendive J, Monteiro I, Pirlich M, Musić Milanović S, Kozjek NR, Schneider S, Chourdakis M, Barazzoni R; ESPEN Council authors group. Clinical nutrition in primary care: ESPEN position paper. „Clin Nutr.” 2024 Feb 21:S0261-5614(24)00059-1. doi: 10.1016/j.clnu.2024.02.017. Epub ahead of print. PMID: 38471980.


O autorze

dr n. o zdr. Magdalena Milewska

czytam artykuły

Adiunkt w Zakładzie Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego. Autorka wielu publikacji naukowych i programów edukacyjnych.