Zalecenia żywieniowe przy dolegliwościach towarzyszących chorobie nowotworowej
Dolegliwości pacjentów onkologicznych będące w szczególności efektami ubocznymi zastosowanej terapii w nadrzędny sposób mogą przyczyniać się do rozwoju niedożywienia. W niniejszym artykule omawiamy zalecenia żywieniowe, które mogą pomóc pacjentom w pokonaniu dolegliwości i zwiększyć ochotę na przyjmowanie pokarmów, zmniejszając tym samym ryzyko kacheksji nowotworowej.
Pacjenci z chorobą nowotworową w znacznym stopniu narażeni są na występowanie niedożywienia (zwanego zespołem kacheksji nowotworowej) spowodowanego zarówno brakiem substancji odżywczych, jak i samym wpływem charakteru choroby na ich organizm. Szacuje się, że aż 10–20% pacjentów umiera z powodu kacheksji nowotworowej. Przed rozpoczęciem leczenia chorzy z nowotworami poddawani są w szpitalu przesiewowym badaniom służącym ocenie stanu odżywienia ich organizmu.
Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
1. Bartoszewska L., Majewska K., Matras P., Żywienie dojelitowe i pozajelitowe, PZWL, Warszawa 2023.
2. Muscaritoli M., Arends J., Bachmann P. i wsp., ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer, „Clinical Nutrition” 2021, 40, s. 2898–2913.
3. Szawłowski A.W., Gromadzka-Ostrowska J., Dietetyka w chorobach nowotworowych, PZWL, Warszawa 2022.
4. Brzegowy M., Maciejewska-Cebulak M., Turek K., Nie daj się rakowi, Zdrowe Zdrowie, Kraków 2018.
5. Sanaati F., Najafi S., Kashaninia Z. i wsp., Effect of Ginger and Chamomile on Nausea and Vomiting Caused by Chemotherapy in Iranian Women with Breast Cancer, „Asian Pacific Journal of Cancer Prevention” 2016, 17, s. 4125–4129.
6. Najafi S., Haghughat S., Lahiji M.R. i wsp., Randomized Study of the Effect of Dietary Counseling During Adjuvant Chemotherapy on Chemotherapy Induced Nausea and Vomiting, and Quality of Life in Patients With Breast Cancer, „Nutrition and Cancer” 2019, 71, s. 4.
7. Kłęk S., Leczenie żywieniowe w onkologii. Współczesne podejście, PZWL, Warszawa, 2020.
8. Jeziorski A., Terapia żywieniowa u chorych operowanych z powodu nowotworów złośliwych, Biblioteka Chirurgia Onkologa. Tom 15, Via Medica, Gdańsk 2019.
9. Cailett P., Liuu E., Simon A.R. i wsp., Association between cachexia, chemotherapy and outcomes in older cancer patients: A systematic review, „Clinical Nutrition” 2017, 36, 6, s. 1473–1482.
10. Ravasco P., Nutrition in Cancer Patients, „Journal of Clinical Medicine” 2019, 8, 1211, s. 1–13.
11. Szczygieł B., Niedożywienie związane z chorobą. Zapobieganie. Leczenie. Tom 2. PZWL, Warszawa 2017.
12. Kapała A., Dieta w chorobie nowotworowej, Buchmann, Warszawa 2016.
13. Rogalska A., Dieta kontra rak, PZWL, Warszawa 2019
O autorze

mgr Joanna Walasek
czytam artykułyDietetyk kliniczny, psychodietetyk, biolog, absolwentka studiów magisterskich na Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach oraz na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Absolwentka studiów podyplomowych na Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach oraz na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS w Katowicach. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków, Szkoleniowiec w Akademii Dietetyki Klinicznej z zakresu Żywienia w Nieswoistych Chorobach Zapalnych Jelit, Certyfikowany Ekspert Programu ModuLife mającego na celu prawidłowe żywienie osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna, uczestnik szkolenia SOIT – Specjalista przyjazny insulinoopornym polecany na stronie Fundacji (https://szkoleniesoit.pl/specjalisci_soit/walasek-joanna/). Autorka wielu artykułów z zakresu żywienia w różnych jednostkach chorobowych publikowanych w renomowanych czasopismach. Obecnie prowadzi własny Gabinet Dietetyki Klinicznej w Chorzowie. Autorka strony internetowej: www.dietetykwalasek.pl