person_addDołącz loginZaloguj się
Facebook Instagram

Prehabilitacja pacjenta onkologicznego

Leczenie choroby nowotworowej może wiązać się z licznymi powikłaniami, które bezpośrednio wpływają na powodzenie terapii. Zdaniem specjalistów, odpowiednio przygotowując się do leczenia onkologicznego, sytuację tę można poprawić3.


Diagnoza choroby nowotworowej to trudna i stresująca sytuacja dla pacjenta. Chory mierzy się najpierw ze szczegółową diagnostyką, później – najczęściej z długotrwałym i obciążającym organizm leczeniem. Terapia przeciwnowotworowa bezpośrednio wpływa zarówno na stan fizyczny, jak i psychiczny pacjenta. Sam nowotwór i wdrożone leczenie, może, i zazwyczaj wiąże się z utratą apetytu, osłabieniem, utratą masy i funkcji mięśniowej, zniechęceniem, a nawet z depresją, co w dalszej konsekwencji bezpośrednio przekłada się na rosnące ryzyko wystąpienia poważnych powikłań1 .

Prehabilitacja nie taka młoda Już w latach 90. XX wieku za istotny element leczenia chirurgicznego (w kontekście jelita grubego) uznano właściwą opiekę okołooperacyjną. Opracowano wówczas pierwszy protokół mający na celu poprawę wyników w tym zakresie (ERAS – Enhanced Recovery After Surgery). Protokół ulepszono i przystosowano także do warunków w obszarze innych typów operacji. Wskazania ERAS obe...

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


1. Kłęk S., Kapała A. (2018), Nutritional treatment, „Oncology in Clinical Practice” 14(4), s. 216–225.
2. Rucińska M., Osowiecka K. (2022), Prehabilitation as an extra approach to usual care for cancer patients, „Nowotwory. Journal of Oncology”, 72(5), s. 294–302.
3. Banasiewicz T. i in. (2023), Rekomendacje w zakresie stosowania prehabilitacji, czyli kompleksowego przygotowania pacjenta do zabiegu operacyjnego, „Polski Przegląd Chirurgiczny”, 95(4), s. 61–91.
4. Wang X. i in. (2023), Effect of short-term prehabilitation of older patients with colorectal cancer: A propensity score-matched analysis, „Frontiers in Oncology”, DOI: 10.3389/fonc.2023.1076835.
5. Muscaritoli M. i in. (2021), ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer, „Clinical Nutrition”, 40, s. 2898–2913.


O autorze

dr Maria Brzegowy

czytam artykuły

Dietetyk i specjalista żywienia klinicznego. W obszarze jej zainteresowań zawodowych znajduje się przede wszystkim: chirurgia bariatryczna, wsparcie żywieniowe w chorobach nowotworowych, żywienie do- oraz pozajelitowe. Nauczyciel akademicki, dietetyk Narodowego Instytutu Onkologii im. M. Skłodowskiej-Curie w Krakowie, członek Zespołu Żywieniowego Szpitala. Aktywnie prowadzi edukację żywieniową w social mediach. Kontakt: https://mariabrzegowy-dietetyk.pl.