person_addDołącz loginZaloguj się
Facebook Instagram

Praktyczne aspekty żywienia chorych z wyłonioną stomią

Jeżeli możliwe jest żywienie doustne pacjenta to pokarmy należy wprowadzać pojedynczo i w niewielkich ilościach, obserwując ich tolerancję. Przed pełną eliminacj ą poszczególnych produktów z diety dobrze jest powtórzyć próbę podaży.


Pacjenci z wyłonioną stomią, niezależnie od tego czy jest ona stała lub czasowa, wymagają spersonalizowanego podejścia dietetycznego, w tym nierzadko zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych i przestawienia się na nowy model żywienia. Odpowiednie żywienie osób z wyłonioną stomią wpływa na ich stan zdrowia, dobre samopoczucie i długość życia. Dieta pacjenta z wyłonioną stomią zależy m.in. od rodzaju stomii, stanu odżywienia, stanu klinicznego i pojemności metabolicznej chorego. W niektórych sytuacjach, gdy wydzielanie ze stomii jest wysokie, korzystne jest wyłączenie doustnego spożycia pokarmów. 

Pacjenci z wyłonioną stomią, niezależnie od tego czy jest ona stała lub czasowa, wymagają spersonalizowanego podejścia dietetycznego, w tym nierzadko zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych i przestawienia się na nowy model żywienia. Odpowiednie żywienie osób z wyłonioną stomią wpływa na ich stan zdrowia, dobre samopoczucie i długość życia. Dieta pacjenta z wyłonioną stomią zależy m.in. od rodzaju stomii, stanu odżywienia, ...

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


1. Mitchell A., England C., Perry R. i in., Dietary management for people with an ileostomy: a scoping review, „JBI Evid Synth.” 2021;19(9), s. 2188–2306. doi:10.11124/JBIES-20-00377

2. de Oliveira A.L., Boroni Moreira A.P., Pereira Netto M., Gonçalves Leite I.C., A Cross-sectional Study of Nutritional Status, Diet, and Dietary Restrictions Among Persons With an Ileostomy or Colostomy, „Ostomy Wound Management Journal” 2018;64(5), s. 18–29.

3. Jarosz M., Żywienie chorych ze stomią, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2015.

4. Sobocki J., Zaczek Z., Jurczak P. i in., Restricted v. unrestricted oral intake in high output end-jejunostomy patients referred to reconstructive surgery, „Br J Nutr.” 2021;125(10), s. 1125–1131. doi:10.1017/S0007114520003360


O autorze

mgr Filip Biernacki

czytam artykuły

Dietetyk kliniczny z kilkuletnim stażem pracy oraz wykładowca akademicki. Pracuje w Poradni dla Chorych Leczonych Pozajelitowo i Dojelitowo w Warunkach Domowych oraz w Oddziale Klinicznym Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego SPSK im. prof. W. Orłowskiego CMKP w Warszawie.