person_addDołącz loginZaloguj się
Facebook Instagram

Leczenie Żywieniowe | 3/2024

Drodzy Czytelnicy,

Z ogromną satysfakcją przekazujemy w Wasze ręce trzecie wydanie czasopisma „Leczenie Żywieniowe”, które nie przypadkiem ukazuje się w październiku! Czujemy się zaszczyceni faktem, że magazyn będzie towarzyszył XII Kongresowi Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego oraz Spotkaniu Sekcji Żywienia Towarzystwa Chirurgów Polskich, odbywających się w dniach 10–12 października 2024 r.

Na początek zachęcam do przeczytania znakomitego wywiadu z dr. hab. n. med. prof. UM Przemysławem Matrasem, prezesem Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego na temat „Protokołu kompleksowej opieki okołooperacyjnej dla poprawy wyników leczenia (ERAS)” oraz roli leczenia żywieniowego jako elementu tego programu.

Polecam Państwa uwadze także pracę na temat wpływu różnych czynników żywieniowych na poprawę apetytu. Obniżony apetyt może towarzyszyć osobom z chorobami przewlekłymi, przebiegającymi ze stanem zapalnym, ale także u osób starszych, z depresją, obniżeniem nastroju, z problemami społeczno-ekonomicznymi.

Szybka diagnoza anoreksji oraz podjęcie interwencji dietetycznej istotnie redukują ryzyko poważnych implikacji klinicznych.

Nie do przeoczenia w bieżącym numerze jest także wywiad poświęcony zespołowi kacheksji-anoreksji, na temat którego rozmawiamy z prof. dr. hab. n. med. Stanisławem Kłękiem – przewodniczącym Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN).

Szczególnie narażeni na rozwój niedożywienia są pacjenci, u których zdiagnozowano nowotwór w obrębie głowy i szyi. Szacuje się, że niedożywienie i wyniszczenie organizmu może dotyczyć nawet 75% chorych. Zalecenia żywieniowe przed rozpoczęciem leczenia oraz w jego trakcie, zostały omówione w pracy zatytułowanej „Postępowanie żywieniowe w opiece nad pacjentem z nowotworem rejonu głowy i szyi”.

Na koniec warto sięgnąć po tekst przybliżający rolę składników odżywczych w procesie adaptacji jelitowej u chorych z zespołem krótkiego jelita.

Z redakcyjnymi pozdrowieniami,

Ania Gadzińska-Kryjak

Redaktorka naczelna 


Autorzy wydania


WYWIAD

Czym jest protokół ERAS i jakie miejsce pełni w nim leczenie żywieniowe

dr hab. n. med. prof. UM Przemysław Matras

Zabiegi u niedożywionych pacjentów onkologicznych skutkują większym ryzykiem powikłań. Zasada jest jedna: lepiej odroczyć zabieg i przygotować pacjenta żywieniowo niż operować w trybie planowym pacjenta niedożywionego. Pacjent zyska więcej, jeżeli będzie odpowiednio przygotowany do zabiegu niż gdy będzie zoperowany dwa do trzech tygodni wcześniej.

czytaj dalej
IMMUNOŻYWIENIE

Zastosowanie oleju rybnego będącego źródłem kwasów omega-3 w dożylnych emulsjach tłuszczowych

dr hab. n. med. prof. UM Przemysław Matras

Olej rybny, będący bogatym źródłem kwasów omega-3, w tym EPA i DHA, zyskuje coraz większe znaczenie w medycynie. Jego zastosowanie w dożylnych emulsjach tłuszczowych ma wpływ na poprawę stanu zdrowia pacjentów w różnych sytuacjach klinicznych. Kwasy omega-3 pełnią istotną funkcję w regulacji procesów zapalnych w organizmie, przyczyniając się do produkcji przeciwzapalnych eikozanoidów (1).

W artykule przyjrzymy się bliżej zastosowaniu oleju rybnego w emulsjach tłuszczowych. Porównamy emulsje zawierające olej rybny z tymi bez niego, omówimy optymalizację ich składu oraz przeanalizujemy ich skuteczność w konkretnych stanach klinicznych. Celem jest przedstawienie kompleksowego obrazu korzyści płynących z wykorzystania oleju rybnego jako źródła kwasów omega-3 w terapii żywieniowej.

czytaj dalej

Nadzór merytoryczny

redaktor merytoryczna

dr n. o zdr. Magdalena Milewska

redaktor naczelna

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania