Drodzy Czytelnicy,
Z ogromną satysfakcją przekazujemy w Wasze ręce trzecie wydanie czasopisma „Leczenie Żywieniowe”, które nie przypadkiem ukazuje się w październiku! Czujemy się zaszczyceni faktem, że magazyn będzie towarzyszył XII Kongresowi Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego oraz Spotkaniu Sekcji Żywienia Towarzystwa Chirurgów Polskich, odbywających się w dniach 10–12 października 2024 r.
Na początek zachęcam do przeczytania znakomitego wywiadu z dr. hab. n. med. prof. UM Przemysławem Matrasem, prezesem Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego na temat „Protokołu kompleksowej opieki okołooperacyjnej dla poprawy wyników leczenia (ERAS)” oraz roli leczenia żywieniowego jako elementu tego programu.
Polecam Państwa uwadze także pracę na temat wpływu różnych czynników żywieniowych na poprawę apetytu. Obniżony apetyt może towarzyszyć osobom z chorobami przewlekłymi, przebiegającymi ze stanem zapalnym, ale także u osób starszych, z depresją, obniżeniem nastroju, z problemami społeczno-ekonomicznymi.
Szybka diagnoza anoreksji oraz podjęcie interwencji dietetycznej istotnie redukują ryzyko poważnych implikacji klinicznych.
Nie do przeoczenia w bieżącym numerze jest także wywiad poświęcony zespołowi kacheksji-anoreksji, na temat którego rozmawiamy z prof. dr. hab. n. med. Stanisławem Kłękiem – przewodniczącym Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN).
Szczególnie narażeni na rozwój niedożywienia są pacjenci, u których zdiagnozowano nowotwór w obrębie głowy i szyi. Szacuje się, że niedożywienie i wyniszczenie organizmu może dotyczyć nawet 75% chorych. Zalecenia żywieniowe przed rozpoczęciem leczenia oraz w jego trakcie, zostały omówione w pracy zatytułowanej „Postępowanie żywieniowe w opiece nad pacjentem z nowotworem rejonu głowy i szyi”.
Na koniec warto sięgnąć po tekst przybliżający rolę składników odżywczych w procesie adaptacji jelitowej u chorych z zespołem krótkiego jelita.
Z redakcyjnymi pozdrowieniami,
Ania Gadzińska-Kryjak
Redaktorka naczelna