Żywienie medyczne oparte na dowodach naukowych
Wykazano, że procesy uruchamiane kompozycją olejów rybnych w przeciwieństwie do olejów kontrolnych (olej lniany, olej z ogórecznika) poprawiało funkcję hOPC, powodując ulepszoną syntezę białek MBP, MOG oraz PLP.
Żywność to przede wszystkim źródło składników budulcowych, których organizm potrzebuje do budowy i uruchamiania i przeprowadzania swoich genetycznych i fizjologicznych procesów metabolicznych. Wybór produktów odżywczych przeznaczonych dla pacjenta, musi opierać się na rzetelnych informacjach i danych naukowych.
Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
O autorach

dr n. biol. Joanna Zielińska-Tomaszewska
czytam artykułyAbsolwentka Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego. Specjalista w zakresie fizjologii i żywienia. Autorka licznych publikacji naukowych oraz projektów badawczych i opracowań w zakresie fizjologii oraz biochemii organizmu człowieka, prawidłowego żywienia oraz własności antyoksydacyjnych żywności. Kierownik Działu Naukowego MARINEX International.

dr n. med. Tomasz Radzik
czytam artykułyAbsolwent Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Specjalista w dziedzinie biochemii medycznej. Autor licznych publikacji naukowych i opracowań w zakresie fizjologii oraz biochemii i neurochemii organizmu człowieka oraz własności antyoksydacyjnych żywności.