person_addDołącz loginZaloguj się
Facebook Instagram

Żywienie medyczne oparte na dowodach naukowych

Wykazano, że procesy uruchamiane kompozycją olejów rybnych w przeciwieństwie do olejów kontrolnych (olej lniany, olej z ogórecznika) poprawiało funkcję hOPC, powodując ulepszoną syntezę białek MBP, MOG oraz PLP.


Żywność to przede wszystkim źródło składników budulcowych, których organizm potrzebuje do budowy i uruchamiania i przeprowadzania swoich genetycznych i fizjologicznych procesów metabolicznych. Wybór produktów odżywczych przeznaczonych dla pacjenta, musi opierać się na rzetelnych informacjach i danych naukowych.

Żywność to przede wszystkim źródło składników budulcowych, których organizm potrzebuje do budowy i uruchamiania i przeprowadzania swoich genetycznych i fizjologicznych procesów metabolicznych. Wybór produktów odżywczych przeznaczonych dla pacjenta, musi opierać się na rzetelnych informacjach i danych naukowych. Firma Marinex jest jedynym na polskim rynku producentem żywności specjalnego przeznaczenia m...

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorach

dr n. biol. Joanna Zielińska-Tomaszewska

czytam artykuły

Absolwentka Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego. Specjalista w zakresie fizjologii i żywienia. Autorka licznych publikacji naukowych oraz projektów badawczych i opracowań w zakresie fizjologii oraz biochemii organizmu człowieka, prawidłowego żywienia oraz własności antyoksydacyjnych żywności. Kierownik Działu Naukowego MARINEX International.

dr n. med. Tomasz Radzik

czytam artykuły

Absolwent Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Specjalista w dziedzinie biochemii medycznej. Autor licznych publikacji naukowych i opracowań w zakresie fizjologii oraz biochemii i neurochemii organizmu człowieka oraz własności antyoksydacyjnych żywności.