person_addDołącz loginZaloguj się
Facebook Instagram

Zastosowanie oleju rybnego będącego źródłem kwasów omega-3 w dożylnych emulsjach tłuszczowych

Olej rybny, będący bogatym źródłem kwasów omega-3, w tym EPA i DHA, zyskuje coraz większe znaczenie w medycynie. Jego zastosowanie w dożylnych emulsjach tłuszczowych ma wpływ na poprawę stanu zdrowia pacjentów w różnych sytuacjach klinicznych. Kwasy omega-3 pełnią istotną funkcję w regulacji procesów zapalnych w organizmie, przyczyniając się do produkcji przeciwzapalnych eikozanoidów (1).

W artykule przyjrzymy się bliżej zastosowaniu oleju rybnego w emulsjach tłuszczowych. Porównamy emulsje zawierające olej rybny z tymi bez niego, omówimy optymalizację ich składu oraz przeanalizujemy ich skuteczność w konkretnych stanach klinicznych. Celem jest przedstawienie kompleksowego obrazu korzyści płynących z wykorzystania oleju rybnego jako źródła kwasów omega-3 w terapii żywieniowej.


Porównanie emulsji tłuszczowych z olejem rybnym i bez

Emulsje tłuszczowe stosowane w żywieniu pozajelitowym różnią się składem i proporcjami sów tłuszczowych. Tradycyjne emulsje oparte na oleju sojowym (SO) zawierają wysokie stężenia kwasów omega-6, podczas gdy nowsze formuły wzbogacone są o olej rybny (FO), będący źródłem kwasów omega-3, takich jak EPA i DHA. Emulsje mogą również zawierać olej z oliwek (OO) lub niołańcuchowe trójglicerydy (MCT) (1).

Porównanie emulsji tłuszczowych z olejem rybnym i bez Emulsje tłuszczowe stosowane w żywieniu pozajelitowym różnią się składem i proporcjami sów tłuszczowych. Tradycyjne emulsje oparte na oleju sojowym (SO) zawierają wysokie stężenia kwasów omega-6, podczas gdy nowsze formuły wzbogacone są o olej rybny (FO), będący źródłem kwasów omega-3, takich jak EPA i DHA. Emulsje mogą również zawierać olej ...

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


1. Serhan C. N. Expert consensus report on lipid mediators: Role in resolution of inflammation and muscle preservation; The FASEB Journal2024; 38:e23699.

2.  Xie H. Omega-3 polyunsaturated fatty acids in the prevention of postoperative complications in colorectal cancer: a meta-analysis; OncoTargets and Therapy, 7435-7443; DOI: 10.2147/OTT.S113575,

3. Liu Z. The Addition of x-3 Fish Oil Fat Emulsion to Parenteral Nutrition Reduces Short-Term Complications after Laparoscopic Surgery for Gastric Cancer; Nutrition and Cancer; DOI: 10.1080/01635581.2020.1830126,

4. Kłęk S. Omega-3 Fatty Acids in Modern Parenteral Nutrition: A Review of the Current Evidence. J. Clin. Med. 2016; 5, 34; DOI: 10.3390/jcm5030034,

5. Manzanares W. Intravenous fish oil lipid emulsions in critically ill patients: an updated systematic review and meta-analysis; Critical Care 2015; 19:167; DOI 10.1186/s13054-015-0888-7,

6. Zgang X. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids Intake and Blood Pressure: A Dose Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials; J Am Heart Assoc. 2022; 11:e025071; DOI: 10.1161/JAHA.121.025071,

7. Wang X. Y. The Role of Omega-3 Fatty Acids in Acute Pancreatitis: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients 2015; 7, 2261-2273; DOI:10.3390/nu7042261,

8. Zhu D. Enteral omega-3 fatty acid supplementation in adult patients with acute respiratory distress syndrome: a systematic review of randomized controlled trials with meta-analysis and trial sequential analysis. Intensive Care Med 2014; 40:504–512; DOI 10.1007/s00134-014-3244-5,

9.  Grau-Carmona T. Influence of n-3 Polyunsaturated Fatty Acids Enriched Lipid Emulsions on Nosocomial Infections and Clinical Outcomes in Critically Ill Patients. Critical Care Medicine 2015 January; 43(1):p 31-39; DOI: 10.1097/CCM.0000000000000612,

10. Zhu X. Liver-protecting effects of omega-3 fish oil lipid emulsion in liver transplantation. World J Gastroenterol. 2012 Nov 14; 18(42): 6141–6147,

11. Zhu X. Fish oil omega-3 Fatty Acids Alleviate Postoperative delirium-like Behavior in aged mice by Attenuating Neuroinflammation and Oxidative Stress. Neurochem Res. 2024; 49, 157–169; DOI: 10.1007/s11064-023-04020-9,

12. Goulet, O. Some new insights in intestinal failure-associated liver disease. Curr. Opin. Organ. Transplant. 2009; 14, 256–261.

13. Calder, P. Lipid emulsions in parenteral nutrition of intensive care patients: Current Thinking and Future Directions. Intensive Care Med. 2010; 36, 735–749,

14. Piper, S.N. Hepatocellular integrity after parenteral nutrition: Comparison of a fish-oil-containing lipid emulsion with an olive-soybean oil-based lipid emulsion. Eur. J. Anaesthesiol. 2009; 26, 1076–1082,

15. Tomsits, E. Safety and efficacy of a lipid emulsion containing a mixture of soybean oil, medium-chain triglycerides, olive oil, and fish oil: A randomised, double-blind clinical trial in premature infants requiring parenteral nutrition. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 2010; 51, 514–521,

16. De Meijer, V.E.; Gura, K.M.; Meisel, J.A.; Le, H.D.; Puder, M. Parenteral fish oil monotherapy in the management of patients with parenteral nutrition-associated liver disease. Arch. Surg. 2010; 145, 547–551,


O autorze

dr hab. n. med. prof. UM Przemysław Matras

czytam artykuły

Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego. Specjalista chirurgii ogólnej i żywienia klinicznego. Ukończył Pomorską Akademię Medyczną w Szczecinie (obecnie Pomorski Uniwersytet Medyczny). Wieloletni pracownik Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. W latach 1995-2022 pracował w Klinice Chirurgii Ogólnej, Transplantacyjnej i Leczenia Żywieniowego. Obecnie jest kierownikiem Zakładu Żywienia Klinicznego UM w Lublinie. Od 1996 roku związany z Uniwersyteckim Szpitalem Klinicznym (dawniej Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny) Nr 4 w Lublinie, gdzie nadal pracuje na Oddziale Chirurgii Ogólnej i Leczenia Żywieniowego. Od 2005 roku kieruje Ośrodkiem Leczenia Żywieniowego USK Nr 4 w Lublinie.