Żywienie pacjentów po udarze mózgu
Rekomendacje ESPEN w zakresie żywienia w neurologii, a także wytyczne brytyjskie wyraźnie wskazują na konieczność przeprowadzenia badań przesiewowych w kierunku zaburzeń połykania u każdego chorego po udarze przed podaniem czegokolwiek doustnie.
Udary mózgu to nadal najczęstsze ostre zdarzenia neurologiczne związane z wysokim współczynnikiem śmiertelności i niepełnosprawności. Niestety z uwagi na trend demograficzny spodziewany jest dalszy wzrost występowania udarów mózgu w światowych statystykach. Szacuje się, iż rocznie na świecie udaru mózgu doznaje ponad 15 mln osób, a u 50% chorych diagnozuje się różnego typu niepełnosprawność W zależności od ciężkości udaru i obszaru, którego dotyczy, możemy obserwować tymczasowe lub stałe deficyty. Najczęściej chorzy mają niedowład połowiczy, zaburzenia połykania, zaburzenia mowy, depresję, co istotnie wpływa na jakość życia.
Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
1. National Clinical Guideline for Stroke for the UK and Ireland. Intercollegiate Stroke Working Party, London 2023. Available at: www.strokeguideline.org.
2. Burgos R., Bretón I., Cereda E. i in., ESPEN guideline clinical nutrition in neurology, „Clin Nutr.” 2018;37(1), s. 354–396. doi:10.1016/j.clnu.2017.09.003
3. Kertscher B., Speyer R., Palmieri M., Plant C., Bedside screening to detect oropharyngeal dysphagia in patients with neurological disorders: an updated systematic review, „Dysphagia” 2014;29(2), s. 204–212. doi:10.1007/s00455-013-9490-9
4. Boaden E., Burnell J., Hives L. i in., Screening for aspiration risk associated with dysphagia in acute stroke. Cochrane Database of Systematic Reviews 2021, Issue 10. Art. No.: CD012679. DOI: 10.1002/14651858.CD012679.pub2.
5. Dziewas R., Michou E., Trapl-Grundschober M. i in., European Stroke Organisation and European Society for Swallowing Disorders guideline for the diagnosis and treatment of post-stroke dysphagia, „Eur Stroke J.” 2021;6(3): LXXXIX-CXV. doi:10.1177/23969873211039721.
6. Hamdy S., Aziz Q., Rothwell J.C. i in., Recovery of swallowing after dysphagic stroke relates to functional reorganization in the intact motor cortex, „Gastroenterology” 1998;115(5), s. 1104–1112. doi:10.1016/s0016-5085(98)70081-2.
7. Mann G., Hankey G.J., Cameron D., Swallowing function after stroke: prognosis and prognostic factors at 6 months, „Stroke” 1999;30(4), s. 744–748. doi:10.1161/01.str.30.4.744.
8. Cichero J.A., Lam P., Steele C.M. i in., Development of International Terminology and Definitions for Texture-Modified Foods and Thickened Fluids Used in Dysphagia Management: The IDDSI Framework, „Dysphagia” 2017;32(2), s. 293–314. doi:10.1007/s00455-016-9758-y.
9. Sato Y., Yoshimura Y., Abe T., Nutrition in the First Week after Stroke Is Associated with Discharge to Home, „Nutrients” 2021;13(3), s. 943. Published 2021 Mar 15. doi:10.3390/nu13030943.
10. Jamróz B., Sobol M., Chmielewska-Walczak J., Milewska M., Niemczyk K., The risk factors for silent aspiration: A retrospective case series and literature review, „Int J Lang Commun Disord.” 2024;59(4), s. 1538–1552. doi:10.1111/1460-6984.13013.
O autorze

dr n. o zdr. Magdalena Milewska
czytam artykułyAdiunkt w Zakładzie Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego. Autorka wielu publikacji naukowych i programów edukacyjnych.