person_addDołącz loginZaloguj się
Facebook Instagram

Postępowanie żywieniowe w opiece nad pacjentem z nowotworem rejonu głowy i szyi

Pacjenci, u których zdiagnozowano nowotwór w obrębie głowy i szyi, są szczególnie narażeni na rozwój niedożywienia. Szacuje się, że niedożywienie i wyniszczenie organizmu może dotyczyć nawet 75% chorych3. Liczna grupa pacjentów to osoby, u których już w momencie diagnozy rozpoznawane jest niedożywienie.


Wprowadzenie

Nowotwory głowy i szyi stanowią niezmiennie w ostatnich latach od 5,5 do 6,2% wszystkich nowotworów złośliwych w Polsce. Według danych z Krajowego Rejestru Nowotworów, przekłada się to na ok. 5500 do 6000 nowych zachorowań rocznie1 .

Wprowadzenie Nowotwory głowy i szyi stanowią niezmiennie w ostatnich latach od 5,5 do 6,2% wszystkich nowotworów złośliwych w Polsce. Według danych z Krajowego Rejestru Nowotworów, przekłada się to na ok. 5500 do 6000 nowych zachorowań rocznie1 . Największą grupę, bo ponad 90% wszystkich przypadków, stanowią raki płaskonabłonkowe o różnym stopniu zróżnicowania, wywodzące się z nabłonka błon śluzowych....

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


1. Didkowska J. i wsp., Nowotwory złośliwe w Polsce 2021, Krajowy Rejestr Nowotworów, 2023.

2. Jodkiewicz M., Surwiłło-Snarska A., Żywienie chorych na nowotwory głowy i szyi, „Współczesna Dietetyka” 34/2021.

3. Kapała A., Nutritional therapy during the treatment of head and neck cancer, „Oncol Clin Pract” 2018; s. 14.

4. Kłęk i wsp., Leczenie żywieniowe w onkologii, „Onkol Prakt Klin Edu” 2024;10(2), s. 111–129.

5. Szczygieł i wsp., Brak edukacji żywieniowej główną przyczyną niedożywienia szpitalnego i wzrostu kosztów leczenia. Co powinien wiedzieć każdy lekarz, „Postępy Żywienia Klinicznego” 2024, tom 19, s. 32–38.

6. Kłek S., Rymarowicz J., Sobocki J. i wsp., Recommendations for modern perioperative care for elective surgery: consensus of panel of experts, „Pol Przegl Chir.” 2023; 95(4), s. 1–5.

7. Kapała, Jankowski M., Leczenie żywieniowe poprawia skuteczność leczenia przeciwnowotworowego, „Biuletyn Polskiego Towarzystwa Onkologicznego NOWOTWORY” 2017, tom 2, nr 5, s. 401–404.

8. Banasiewicz i wsp., Rekomendacje w zakresie stosowania prehabilitacji, czyli kompleksowego przygotowania pacjenta do zabiegu operacyjnego, „Pol Przegl Chir” 2023: 95 (4), s. 61–91.


O autorze

dr Anna Kościej

czytam artykuły

Dietetyk, psychodietetyk, Kierownik Zakładu Dietetyki w Małopolskiej Uczelni Państwowej im. Rtm. W. Pileckiego w Oświęcimiu. Pracuje także jako dietetyk na oddziale otolaryngologii i chirurgii onkologicznej głowy i szyi w 5 WSzK w Krakowie. Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. Zainteresowania zawodowe skupiają się przede wszystkim wokół leczenia żywieniowego oraz żywienia w chirurgii i onkologii.