Dobry posiłek w szpitalu. Omówienie zasad programu z uwzględnieniem potrzeb pacjentów onkologicznych
Od lat mamy świadomość, że żywienie chorych było często niezbilansowane i niskiej jakości, co pokrywa się z wnioskami zawartymi w raporcie Najwyższej Izby Kontroli z 2018 roku o żywieniu w szpitalu, którego najważniejszy i najbardziej zatrważający wniosek brzmi: „System ochrony zdrowia nie gwarantuje prawidłowego żywienia pacjentów w szpitalach”2.
Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
1. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. w sprawie programu pilotażowego w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach – „Dobry posiłek w szpitalu”
2. Raport NIK, „Żywienie pacjentów w szpitalach”, https://www.nik.gov.pl/ kontrole/P/17/084/
3. Bossi P. i wsp., The Spectrum of Malnutrition/Cachexia/Sarcopenia In Oncology According to Different Cancer Types and Settings: A Narrative Review, „Nutrients” 2021 Jun 9;13(6), s. 1980, doi: 10.3390/nu13061980.
4. Muscaritoli M. i wsp., ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer, „ESPEN Guideline”, vol. 40, Issue 5, P2898-2913, May 2021.
5. https://www.gov.pl/web/zdrowie/dobry-posilek-w-szpitalu
6. Rovesti G. i wsp., Clinical Implications of Malnutrition in the Management of Patients with Pancreatic Cancer: Introducing the Concept of the Nutritional Oncology Board, „Nutrients” 2021, 13(10), s. 3522; https://doi.org/10.3390/nu13103522
O autorze

mgr Natalia Mogiłko
czytam artykułyDietetyk kliniczny Przewodnicząca Zespołu ds. Żywienia Klinicznego w Kwidzynie, autorka profilu Dietetyk na dyżurze popularyzującego wiedzę z zakresu pracy dietetyka w ochronie zdrowia.