person_addDołącz loginZaloguj się
Facebook Instagram

Znaczenie argininy w terapii żywieniowej

Arginina, aminokwas o szerokim spektrum działania, pełni kluczową rolę w wielu procesach metabolicznych. Pomimo że organizm ludzki potrafi syntetyzować argininę, w warunkach stresu metabolicznego, chorób czy intensywnego wysiłku fizycznego jej endogenna produkcja może być niewystarczająca, co stwarza zapotrzebowanie na jej dostarczanie z zewnątrz. Arginina znajduje szerokie zastosowanie w medycynie, zwłaszcza w leczeniu schorzeń wątroby, onkologii oraz w kontekście terapii regeneracyjnych, jednak jej stosowanie wymaga precyzyjnego dozowania, aby uniknąć potencjalnych skutków ubocznych.


Wprowadzenie

Arginina jest jednym z 20 aminokwasów będących podstawowymi budulcami białek. Jest klasyfikowana jako aminokwas względnie egzogenny, co oznacza, że organizm może ją syntetyzować, ale w określonych warunkach, takich jak stres metaboliczny lub choroby, jej endogenna produkcja może być niewystarczająca. Pod względem chemicznym arginina jest zasadowym aminokwasem, posiadającym grupę guanidynową, która odgrywa kluczową rolę w wiązaniu tlenku azotu (NO) i uczestniczy w wielu procesach metabolicznych.

Wprowadzenie Arginina jest jednym z 20 aminokwasów będących podstawowymi budulcami białek. Jest klasyfikowana jako aminokwas względnie egzogenny, co oznacza, że organizm może ją syntetyzować, ale w określonych warunkach, takich jak stres metaboliczny lub choroby, jej endogenna produkcja może być niewystarczająca. Pod względem chemicznym arginina jest zasadowym aminokwasem, posiadającym grupę guanidynową, która odgrywa kluczową ro...

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


 

  1. Ścibior D., Czeczot H., Arginina – metabolizm i funkcje w organizmie człowieka, „Postepy Hig Med Dosw.” 2004; 58, s. 321-332.

  2. Matuszak, Suliburska, Rola argininy w prewencji i leczeniu chorób metabolicznych, „Forum Zaburzen Metabolicznych” 2012, vol. 3, no 2, s. 50–53.

  3. Kunachowicz H. (red.), Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, 2017.

  4. Szalas A., Kurek J.M., Krejpcio Z., The Potential of L-Arginine in Prevention and Treatment of Disturbed Carbohydrate and Lipid Metabolism A Review, „Nutrients” 2022, 14/ 961.

  5. Szlas A., Kurek J.M. Krejpcio Z., The Potential of L-Arginine in Prevention and Treatment of Disturbed Carbohydrate and Lipid Metabolism A Review, Nutrients 2022, 14, 961.

  6. Guoyao Wu 1 2 3, Cynthia J Meininger 4, Catherine J McNeal 5 i wsp., Role of L-Arginine in Nitric Oxide Synthesis and Health in Humans, „Adv Exp Med Biol” 2021:1332, s. 167–187.

  7. Lamas B., Vergnaud-Gauduchon J., Goncalves-Mendes N. i wsp., Altered functions of natural killer cells in response to L-Arginine availability, „Cell Immunol.” 2012 Dec;280(2), s. 182-90. doi: 10.1016/j.cellimm.2012.11.018. Epub 2012 Dec 19. PMID: 23399839.

  8. Klek S., Żywienie immunomodulujące: nowe wskazania w dobie nowoczesnej opieki okołooperacyjnej, „Postępy Żywienia Klinicznego” 2023, tom 18, s. 9–15.

  9. Jabłecka A., Bogdański P., Balcer N. i wsp., The effect of oral L-arginine supplementation on fasting glucose, HbA1c, nitric oxide and total antioxidant status in diabetic patients with atherosclerotic peripheral arterial disease of lower extremities, „Eur Rev Med Pharmacol Sci.” 2012 Mar;16(3), s. 342-50. PMID: 22530351

  10. Lucotti P., Setola E., Monti L.D. i wsp., Beneficial effects of a long-term oral L-arginine treatment added to a hypocaloric diet and exercise training program in obese, insulin-resistant type 2 diabetic patients, „Am J Physiol Endocrinol Metab.” 2006 Nov;291(5), s. E906-12. doi: 10.1152/ajpendo.00002.2006. Epub 2006 Jun 13. PMID: 16772327.

  11. Porto A.A., Gonzaga L.A., Benjamim C.J.R., Valenti V.E., Absence of Effects of L-Arginine and L-Citrulline on Inflammatory Biomarkers and Oxidative Stress in Response to Physical , s. Exercise: A Systematic Review with Meta-Analysis, „Nutrients” 2023 Apr 21;15(8)1995. doi: 10.3390/nu15081995. PMID: 37111214; PMCID: PMC10228635

  12. Arribas-López E., Zand N., Ojo O., Snowden M.J., Kochhar T., The Effect of Amino Acids on Wound Healing: A Systematic Review and Meta-Analysis on Arginine and Glutamine, „Nutrients” 2021 Jul 22;13(8), s. 2498. doi: 10.3390/nu13082498. PMID: 34444657; PMCID: PMC8399682.

  13. Kapała A., Leczenie żywieniowe pacjentów z rozpoznaniem nowotworu złośliwego regionu głowy i szyi, „Onkologia w Praktyce Klinicznej Edukacja” 2018, tom 4, nr 2.

  14. De Luis D.A., Izaola O., Terroba M.C. i wsp., Effect of three different doses of arginine enhanced enteral nutrition on nutritional status and outcomes in well nourished postsurgical cancer patients: a randomized single blinded prospective trial, „Eur Rev Med Pharmacol Sci.” 2015; 19(6), s. 950-5. pmid:25855918

  15. Martin N.D., Schott L.L., Miranowski M.K. i wsp. (2024), Exploring the impact of arginine-supplemented immunonutrition on length of stay in the intensive care unit: A retrospective cross-sectional analysis, „PLoS ONE” 19(4), s. e0302074.

  16. He W., Connolly E.D., Cross H.R., Wu G. (2024), Dietary protein and amino acid intakes for mitigating sarcopenia in humans, „Critical Reviews in Food Science and Nutrition”, s. 1–24.

  17. Hua C., Chen Y., Sun Z. i wsp., Associations of serum arginine acid with sarcopenia in Chinese eldely women, „Nutr Metab (Lond)” 2024 Aug 8;21(1), s. 63. doi: 10.1186/s12986-024-00839-3. PMID: 39118134; PMCID: PMC11308234.

  18. Tosato M., Calvani R., Picca A. i wsp., Gemelli against COVID-19 Post-Acute Care Team. Effects of l-Arginine Plus Vitamin C Supplementation on Physical Performance, Endothelial Function, and Persistent Fatigue in Adults with Long COVID: A Single-Blind Randomized Controlled Trial, „Nutrients” 2022 Nov 23;14(23), s. 4984. doi: 10.3390/nu14234984. PMID: 36501014; PMCID: PMC9738241.

  19. Graboń W., Arginina – podstawowy aminokwas w procesie nowotworzenia, „Postepy Hig Med Dosw.” (online), 2006; 60, s. 483–489.

  20. Eljaszewicz i wsp., Aktywność makrofagów w rozwoju choroby nowotworowej, „Współczesna Onkologia” (2010) vol. 14; 1, s. 1–6.

  21. Zdrojewicz i wsp., Rola argininy w organizmie człowieka, „Zeszyty Naukowe Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Witelona w Legnicy” 2019, 30 (1).

 


O autorach

dr Anna Kościej

czytam artykuły

Dietetyk, psychodietetyk, Kierownik Zakładu Dietetyki w Małopolskiej Uczelni Państwowej im. Rtm. W. Pileckiego w Oświęcimiu. Pracuje także jako dietetyk na oddziale otolaryngologii i chirurgii onkologicznej głowy i szyi w 5 WSzK w Krakowie. Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. Zainteresowania zawodowe skupiają się przede wszystkim wokół leczenia żywieniowego oraz żywienia w chirurgii i onkologii. 

Patrycja Jachymczyk

czytam artykuły

Studentka III roku kierunku Dietetyka, o specjalności poradnictwo dietetyczne, w Małopolskiej Uczelni Państwowej im. rotmistrza Witolda Pileckiego w Oświęcimiu.  Dietetyka jest dla niej pasją, z którą wiąże swoją przyszłość. Angażuje się w różnorodne inicjatywy zdrowotne i edukacyjne, działania koła naukowego, uczestniczy także w szkoleniach i konferencjach naukowych. Jej zainteresowania zawodowe i naukowe skupiają się w szczególności na prewencji oraz leczeniu żywieniowym otyłości i wybranych chorób dietozależnych."