person_addDołącz loginZaloguj się
Facebook Instagram

Nowoczesne podejście do zastosowań klinicznych mikrootoczkowanych form kwasu masłowego

Kwas masłowy to jeden z kluczowych metabolitów bakteryjnych, odgrywający niezwykle istotną rolę w zdrowiu przewodu pokarmowego. Unikalne właściwości kwasu masłowego sprawiają, że staje się on coraz bardziej cenionym środkiem terapeutycznym, wykorzystywanym w leczeniu wielu chorób. Dzięki nowoczesnym technologiom, takim jak mikrootoczkowanie, możliwe stało się jeszcze skuteczniejsze dostarczanie kwasu masłowego do jelita grubego, otwierając drogę do jego szerokiego zastosowania w medycynie.


Kwas masłowy, należący do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), jest kluczowym metabolitem bakteryjnym, który odgrywa fundamentalną rolę w zdrowiu jelit. Stanowi on główne źródło energii dla kolonocytów, reguluje procesy zapalne i wspiera integralność bariery jelitowej. Szczególnie istotna rola krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu masłowego, w jelicie grubym wynika z podstawowych mechanizmów jego działania. Kolonocyty, czyli komórki nabłonka jelita grubego, preferencyjnie wykorzystują kwas masłowy jako źródło energii. Proces ten odbywa się w mitochondriach, gdzie kwas masłowy jest metabolizowany w cyklu Krebsa, dostarczając ATP. Ponadto kwas masłowy wpływa na utrzymanie integralności bariery jelitowej. W obrębie nabłonka jelita grubego kwas masłowy wykazuje właściwości przeciwzapalne poprzez modulację ścieżek sygnałowych, takich jak NF-κB, oraz stymulację receptorów GPR41 i GPR43. Wpływa to na redukcję produkcji cytokin prozapalnych (IL-6, TNF-α) i wzrost produkcji IL-10. Kwas masłowy jest inhibitorem deacetylaz histonowych (HDAC), co wpływa na zmiany w ekspresji genów zaangażowanych w regulację odpowiedzi zapalnej, ale również w proliferację komórkową, apoptozę. Wpływ ten jest szczególnie istotny w terapii nowotworów, gdzie modulacja epigenetyczna stanowi profilaktykę rozwoju raka i wspomaga jego leczenie.

  Wpływ kwasu masłowego na mikrobiotę jelitową Omawiając podstawowe mechanizmy działania warto również zauważyć korzystny wpływ kwasu masłowego na mikrobiotę jelitową. Jego obecność sprzyja wzrostowi korzystnych drobnoustrojów, takich jak Faecalibacterium prausnitzii, kluczowych dla utrzymania homeostazy mikrobioty jelitowej. Faecalibacterium prausnitzii wytwarza metabolity o działaniu przeciwzapalnym, co jest szczeg&oacu...

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

prof. dr hab. n. med. Tomasz Banasiewicz

czytam artykuły

Dyrektor Instytutu Chirurgii, Kierownik Kliniki Chirurgii Ogólnej, Chirurgii Endokrynologcznej i Onkologii Gastroenterologicznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Specjalista chirurgii ogólnej, zajmujący się przede wszystkim chirurgią przewodu pokarmowego, w tym leczeniem operacyjnym chorób zapalnych jelit i innych schorzeń kolorektalnych (europejski certyfikat EBSQ). Członek licznych krajowych i zagranicznych zespołów ekspertów w zakresie koloproktologii, terapii podciśnieniowej, leczenia przetok okołoodbytniczych, chorób zapalnych jelit, autor ponad 300 publikacji naukowych, redaktor i współredaktor 5 monografii naukowych, redaktor naczelny Negative Pressure Wound Therapy Journal, pomysłodawca szeregu aplikacji medycznych, w tym do wspomagania leczenia ran, inicjator koncepcji prehabilitacji przedoperacyjnej.