Żywienie dojelitowe w przewlekłym zapaleniu trzustki – studium przypadku
Wprowadzenie
70-letnia pacjentka z wyniszczeniem oraz przewlekłym zapaleniem trzustki z wielokrotnymi zaostrzeniami została przyjęta na oddział celem kwalifikacji do procedury żywienia dojelitowego w warunkach domowych. Pacjentka chodząca, w pełnym kontakcie słowno-logicznym, zorientowana allopsychicznie i autopsychicznie. W wywiadzie resekcja zewnątrzwątrobowych dróg żółciowych z zespoleniem przewodowo-jelitowym na pętli R-Y z powodu torbielowatości, przemijający atak niedokrwienny, choroba Hashimoto, stan po usunięciu macicy z powodu mięśniaków, dwukrotna plastyka krocza, osteoporoza, niedokrwistość.
Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
O autorze

mgr Filip Biernacki
czytam artykułyDietetyk kliniczny z kilkuletnim stażem pracy oraz wykładowca akademicki. Pracuje w Poradni dla Chorych Leczonych Pozajelitowo i Dojelitowo w Warunkach Domowych oraz w Oddziale Klinicznym Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego SPSK im. prof. W. Orłowskiego CMKP w Warszawie.