Zalecenia żywieniowe w radioterapii nowotworów – wpływ diety na przebieg leczenia
Radioterapia, choć stanowi podstawową metodę leczenia nowotworów, wiąże się z licznymi działaniami niepożądanymi, które mogą wpływać na stan odżywienia pacjenta. Odpowiednie przygotowanie żywieniowe przed terapią, indywidualizacja diety w trakcie leczenia oraz monitorowanie diety po zakończeniu radioterapii mają kluczowe znaczenie w poprawie skuteczności leczenia, minimalizowaniu powikłań i wspieraniu rekonwalescencji.
Radioterapia jako miejscowa metoda leczenia nowotworów odgrywa istotną rolę zarówno w terapii radykalnej, jak i paliatywnej. W zależności od obszaru naświetlania może prowadzić do różnych działań niepożądanych, takich jak dysfagia, suchość w jamie ustnej, biegunki, zaparcia czy zaburzenia wchłaniania. Odpowiednie przygotowanie żywieniowe przed rozpoczęciem leczenia oraz wczesna interwencja dietetyczna są kluczowe w minimalizowaniu tych skutków, poprawie tolerancji terapii i utrzymaniu optymalnego stanu odżywienia. Przekłada się to zarówno na skuteczność leczenia onkologicznego, jak i na jakość życia pacjentów1,2.
Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
1 Wiśniewski D., Leczenie żywieniowe pacjentów onkologicznych, „Piel Zdr Publ.” 2019, 9(2), s. 125–131.
2 Garutti M. i wsp., Nutritional Management of Oncological Symptoms: A Comprehensive Review, „Nutrients” 2023, 15(24), s. 5068.
3 Kłęk S. i wsp., Leczenie żywieniowe w onkologii, „Onkol Prakt Klin Edu” 2024, 10(2), s. 111–129.
4 Janion K. i wsp., Zalecenia żywieniowe w trakcie radioterapii u chorych na nowotwory złośliwe, „Post.Żyw.Klin.” 2019, 15(1), s. 25–33.
5 Flores L.E. i wsp., Prehabilitation in radiation therapy: a scoping review, „Support Care Cancer” 2024, 32(1), s. 83.
6 Hunter M. i wsp., Toxicities Caused by Head and Neck Cancer Treatments and Their Influence on the Development of Malnutrition: Review of the Literature, „Eur J Investig Health Psychol Educ,” 2020, 10(4), s. 935–949.
7 Muscaritoli M. i wsp., ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer, „Clin Nutr.” 2021, 40(5), s. 2898–2913.
8 Iyu J. i wsp., Nutritional management for late complications of radiotherapy, „Holist Integ Oncol” 2024, 3, s. 55.
O autorze

dr n. o zdr. Karolina Janion
czytam artykułyDietetyk specjalizująca się w żywieniu w chorobach nowotworowych i w żywieniu klinicznym, wykładowca akademicki w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach oraz dietetyk w Katowickim Centrum Onkologii. Współautorka licznych publikacji naukowych w recenzowanych czasopismach zagranicznych i krajowych.