person_addDołącz loginZaloguj się
Facebook Instagram

Resweratrol: Potencjalne korzyści i wyzwania w terapii onkologicznej

Resweratrol wykazuje szereg korzystnych właściwości biologicznych, w tym działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Jego zastosowanie w terapii nowotworowej budzi rosnące zainteresowanie, szczególnie ze względu na zdolność modulowania cyklu komórkowego, indukcję apoptozy oraz wspomaganie działania chemioterapii i radioterapii. Niemniej jednak niska biodostępność i ograniczona stabilność resweratrolu stanowią istotne wyzwania w jego praktycznym zastosowaniu klinicznym, co skłania do poszukiwania nowych metod dostarczania tego związku do tkanek nowotworowych.


Resweratrol jest naturalnym polifenolem należącym do grupy stilbenów, znanym z szerokiego zakresu korzystnych efektów biologicznych. Pod względem chemicznym, jego wzór strukturalny to 3,5,4’-trihydroksystilben. Resweratrol występuje w dwóch formach izomerycznych: cis i trans, z czego forma trans wykazuje większą stabilność oraz aktywność biologiczną. Działa jako silny antyoksydant, neutralizujący wolne rodniki i ograniczający stres oksydacyjny, co jest kluczowe w profilaktyce i terapii wielu chorób, w tym nowotworów. W ostatnich latach wzbudza on coraz większe zainteresowanie wśród naukowców i lekarzy. Świadczy o tym fakt, że tylko w bazie PubMed w okresie styczeń – listopad 2024 zamieszczono 1399 prac na temat resweratrolu, w tym 314 prac z zakresu onkologii.

Resweratrol jest naturalnym polifenolem należącym do grupy stilbenów, znanym z szerokiego zakresu korzystnych efektów biologicznych. Pod względem chemicznym, jego wzór strukturalny to 3,5,4’-trihydroksystilben. Resweratrol występuje w dwóch formach izomerycznych: cis i trans, z czego forma trans wykazuje większą stabilność oraz aktywność biologiczną. Działa jako silny antyoksydant, neutralizujący wolne rodniki i ...

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


  1. Kozłowska M., Czekała Ł., Stilbeny i ich znaczenie w odporności roślin, „Progress in Plant Protection” 2017, 57 (1), s. 27–35.
  2. Trautmann D., Suazo F., Torres K., Simón L., Antitumor Effects of Resveratrol Opposing Mechanisms of Helicobacter pylori in Gastric Cancer, „Nutrients” 2024 Jul 4;16(13), s. 2141.
  3. Chachay V.S., Kirkpatrick C.M., Hickman I.J. i wsp., Resveratrol – pills to replace a healthy diet?, „Br J Clin Pharmacol.” 2011 Jul;72(1), s. 27–38.
  4. Zagórska-Dziok i wsp., Resweratrol jako związek chemoprewencyjny w terapii nowotworów, „Probl Hig Epidemiol” 2016, 97(4), s. 308–317.
  5. Ratajczak K., Glatzel-Plucińska N., Ratajczak-Wielgomas K. i wsp., Effect of Resveratrol Treatment on Human Pancreatic Cancer Cells through Alterations of Bcl-2 Family Members, „Molecules” 2021 Oct 29;26(21), s. 6560.
  6. Jabłońska-Trypuć A., Działanie ochronne wybranych związków roślinnych pochodzenia naturalnego przeciwko skutkom stresu oksydacyjnego indukowanego obecnością pestycydów. Zastosowanie roślin w naukach medycznych i przyrodniczych,  monografia, Janiszewska M. (red.), Wydawnictwo TYGIEL, 2020.
  7. Alam M.K., Alqhtani N.R., Alnufaiy B. i wsp., A systematic review and meta-analysis of the impact of resveratrol on oral cancer: potential therapeutic implications, „BMC Oral Health” 2024 Apr 4;24(1), s. 412.
  8. Zamanian M.Y., Shahbazi T., Kazmi S.W i,wsp., Effects of Resveratrol on Nonmelanoma Skin Cancer (NMSC): A Comprehensive Review, „Food Sci Nutr.” 2024 Oct 24;12(11), s. 8825–8845.
  9. Samir B., El-Kamel A., Zahran N., Heikal L., Resveratrol-loaded invasome gel: A promising nanoformulation for treatment of skin cancer, „Drug Deliv Transl Res.” 2024 Dec;14(12), s. 3354–3370.
  10. Jiang H., Wang G.T., Wang Z. i wsp., Resveratrol inhibits pancreatic cancer proliferation and metastasis by depleting senescent tumor-associated fibroblasts, „World J Gastrointest Oncol.” 2024 Sep 15;16(9), s. 3980–3993.
  11. Thongchot S. i wsp., Preclinical evidence for preventive and curative effects of resveratrol on xenograft cholangiocarcinogenesis, „Cancer Letters” 2024, 582, s. 216589.
  12. Brockmueller A. i wsp., Resveratrol and p53: How are they involved in CRC plasticity and apoptosis?, „Journal of Advanced Research” 2024, 66, s. 181–195.
  13. Franceschi B.T., Bezerra P.H.A., Torqueti M.R., Antitumor effects of co-treatment of resveratrol with antitumor drugs in ER- and HER2-positive breast cancer cells are due to induction of apoptosis and modulation of estrogen receptor expression, „Breast Cancer” 2024, 31, s. 754–768.
  14. Xiao-Yun Zhao, Qiu-Hua Zhong, Heng Wee Tan i wsp., Non-cytotoxic levels of resveratrol enhance the anticancer effects of cisplatin by increasing the methyltransferase activity of CARM1 in human cancer cells, „Phytomedicine” 2024, 135, s. 156127.
  15. Trautmann D., Suazo F., Torres K., Simón L., Antitumor Effects of Resveratrol Opposing Mechanisms of Helicobacter pylori in Gastric Cancer, „Nutrients” 2024 Jul 4;16(13), s. 2141.
  16. Meyer C., Brockmueller A., Buhrmann C., Shakibaei M., Prevention and Co-Management of Breast Cancer-Related Osteoporosis Using Resveratrol, „Nutrients” 2024 Feb 29;16(5), s. 708.
  17. Silva G.A.L., Monte A.P.O., França A.T.V. i wsp., Resveratrol attenuates doxorubicin-induced toxicity during in vitro culture of mouse-isolated preantral follicles, „Zygote” 2024 Aug;32(4), s. 294–302.
  18. Seyedpour N., Motevaseli E., Taeb S. i wsp., Protective Effects of Alpha-lipoic Acid, Resveratrol, and Apigenin Against Oxidative Damages, Histopathological Changes, and Mortality Induced by Lung Irradiation in Rats, „Curr Radiopharm.” 2024;17(1), s. 99–110.
  19. Penedo-Vázquez A., Duran X., Mateu J. i wsp., Curcumin and Resveratrol Improve Muscle Function and Structure through Attenuation of Proteolytic Markers in Experimental Cancer-Induced Cachexia, „Molecules” 2021 Aug 13;26(16), s. 4904.
  20. Singh C.K., Chhabra G., Ndiaye M.A. i wsp., Quercetin-Resveratrol Combination for Prostate Cancer Management in TRAMP Mice, „Cancers (Basel)” 2020 Aug 2;12(8), s. 2141.
  21. Shaito A., Posadino A.M., Younes N. i wsp., Potential Adverse Effects of Resveratrol: A Literature Review, „Int J Mol Sci.” 2020 Mar 18;21(6), s. 2084.

 


O autorze

dr Anna Kościej

czytam artykuły

Dietetyk, psychodietetyk, Kierownik Zakładu Dietetyki w Małopolskiej Uczelni Państwowej im. Rtm. W. Pileckiego w Oświęcimiu. Pracuje także jako dietetyk na oddziale otolaryngologii i chirurgii onkologicznej głowy i szyi w 5 WSzK w Krakowie. Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. Zainteresowania zawodowe skupiają się przede wszystkim wokół leczenia żywieniowego oraz żywienia w chirurgii i onkologii.