Resweratrol: Potencjalne korzyści i wyzwania w terapii onkologicznej
Resweratrol wykazuje szereg korzystnych właściwości biologicznych, w tym działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Jego zastosowanie w terapii nowotworowej budzi rosnące zainteresowanie, szczególnie ze względu na zdolność modulowania cyklu komórkowego, indukcję apoptozy oraz wspomaganie działania chemioterapii i radioterapii. Niemniej jednak niska biodostępność i ograniczona stabilność resweratrolu stanowią istotne wyzwania w jego praktycznym zastosowaniu klinicznym, co skłania do poszukiwania nowych metod dostarczania tego związku do tkanek nowotworowych.
Resweratrol jest naturalnym polifenolem należącym do grupy stilbenów, znanym z szerokiego zakresu korzystnych efektów biologicznych. Pod względem chemicznym, jego wzór strukturalny to 3,5,4’-trihydroksystilben. Resweratrol występuje w dwóch formach izomerycznych: cis i trans, z czego forma trans wykazuje większą stabilność oraz aktywność biologiczną. Działa jako silny antyoksydant, neutralizujący wolne rodniki i ograniczający stres oksydacyjny, co jest kluczowe w profilaktyce i terapii wielu chorób, w tym nowotworów. W ostatnich latach wzbudza on coraz większe zainteresowanie wśród naukowców i lekarzy. Świadczy o tym fakt, że tylko w bazie PubMed w okresie styczeń – listopad 2024 zamieszczono 1399 prac na temat resweratrolu, w tym 314 prac z zakresu onkologii.
Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
- Kozłowska M., Czekała Ł., Stilbeny i ich znaczenie w odporności roślin, „Progress in Plant Protection” 2017, 57 (1), s. 27–35.
- Trautmann D., Suazo F., Torres K., Simón L., Antitumor Effects of Resveratrol Opposing Mechanisms of Helicobacter pylori in Gastric Cancer, „Nutrients” 2024 Jul 4;16(13), s. 2141.
- Chachay V.S., Kirkpatrick C.M., Hickman I.J. i wsp., Resveratrol – pills to replace a healthy diet?, „Br J Clin Pharmacol.” 2011 Jul;72(1), s. 27–38.
- Zagórska-Dziok i wsp., Resweratrol jako związek chemoprewencyjny w terapii nowotworów, „Probl Hig Epidemiol” 2016, 97(4), s. 308–317.
- Ratajczak K., Glatzel-Plucińska N., Ratajczak-Wielgomas K. i wsp., Effect of Resveratrol Treatment on Human Pancreatic Cancer Cells through Alterations of Bcl-2 Family Members, „Molecules” 2021 Oct 29;26(21), s. 6560.
- Jabłońska-Trypuć A., Działanie ochronne wybranych związków roślinnych pochodzenia naturalnego przeciwko skutkom stresu oksydacyjnego indukowanego obecnością pestycydów. Zastosowanie roślin w naukach medycznych i przyrodniczych, monografia, Janiszewska M. (red.), Wydawnictwo TYGIEL, 2020.
- Alam M.K., Alqhtani N.R., Alnufaiy B. i wsp., A systematic review and meta-analysis of the impact of resveratrol on oral cancer: potential therapeutic implications, „BMC Oral Health” 2024 Apr 4;24(1), s. 412.
- Zamanian M.Y., Shahbazi T., Kazmi S.W i,wsp., Effects of Resveratrol on Nonmelanoma Skin Cancer (NMSC): A Comprehensive Review, „Food Sci Nutr.” 2024 Oct 24;12(11), s. 8825–8845.
- Samir B., El-Kamel A., Zahran N., Heikal L., Resveratrol-loaded invasome gel: A promising nanoformulation for treatment of skin cancer, „Drug Deliv Transl Res.” 2024 Dec;14(12), s. 3354–3370.
- Jiang H., Wang G.T., Wang Z. i wsp., Resveratrol inhibits pancreatic cancer proliferation and metastasis by depleting senescent tumor-associated fibroblasts, „World J Gastrointest Oncol.” 2024 Sep 15;16(9), s. 3980–3993.
- Thongchot S. i wsp., Preclinical evidence for preventive and curative effects of resveratrol on xenograft cholangiocarcinogenesis, „Cancer Letters” 2024, 582, s. 216589.
- Brockmueller A. i wsp., Resveratrol and p53: How are they involved in CRC plasticity and apoptosis?, „Journal of Advanced Research” 2024, 66, s. 181–195.
- Franceschi B.T., Bezerra P.H.A., Torqueti M.R., Antitumor effects of co-treatment of resveratrol with antitumor drugs in ER- and HER2-positive breast cancer cells are due to induction of apoptosis and modulation of estrogen receptor expression, „Breast Cancer” 2024, 31, s. 754–768.
- Xiao-Yun Zhao, Qiu-Hua Zhong, Heng Wee Tan i wsp., Non-cytotoxic levels of resveratrol enhance the anticancer effects of cisplatin by increasing the methyltransferase activity of CARM1 in human cancer cells, „Phytomedicine” 2024, 135, s. 156127.
- Trautmann D., Suazo F., Torres K., Simón L., Antitumor Effects of Resveratrol Opposing Mechanisms of Helicobacter pylori in Gastric Cancer, „Nutrients” 2024 Jul 4;16(13), s. 2141.
- Meyer C., Brockmueller A., Buhrmann C., Shakibaei M., Prevention and Co-Management of Breast Cancer-Related Osteoporosis Using Resveratrol, „Nutrients” 2024 Feb 29;16(5), s. 708.
- Silva G.A.L., Monte A.P.O., França A.T.V. i wsp., Resveratrol attenuates doxorubicin-induced toxicity during in vitro culture of mouse-isolated preantral follicles, „Zygote” 2024 Aug;32(4), s. 294–302.
- Seyedpour N., Motevaseli E., Taeb S. i wsp., Protective Effects of Alpha-lipoic Acid, Resveratrol, and Apigenin Against Oxidative Damages, Histopathological Changes, and Mortality Induced by Lung Irradiation in Rats, „Curr Radiopharm.” 2024;17(1), s. 99–110.
- Penedo-Vázquez A., Duran X., Mateu J. i wsp., Curcumin and Resveratrol Improve Muscle Function and Structure through Attenuation of Proteolytic Markers in Experimental Cancer-Induced Cachexia, „Molecules” 2021 Aug 13;26(16), s. 4904.
- Singh C.K., Chhabra G., Ndiaye M.A. i wsp., Quercetin-Resveratrol Combination for Prostate Cancer Management in TRAMP Mice, „Cancers (Basel)” 2020 Aug 2;12(8), s. 2141.
- Shaito A., Posadino A.M., Younes N. i wsp., Potential Adverse Effects of Resveratrol: A Literature Review, „Int J Mol Sci.” 2020 Mar 18;21(6), s. 2084.
O autorze

dr Anna Kościej
czytam artykułyDietetyk, psychodietetyk, Kierownik Zakładu Dietetyki w Małopolskiej Uczelni Państwowej im. Rtm. W. Pileckiego w Oświęcimiu. Pracuje także jako dietetyk na oddziale otolaryngologii i chirurgii onkologicznej głowy i szyi w 5 WSzK w Krakowie. Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. Zainteresowania zawodowe skupiają się przede wszystkim wokół leczenia żywieniowego oraz żywienia w chirurgii i onkologii.